Idris Van Nuffel
Wat te doen indien je het slachtoffer wordt van online fraude?
Bijgewerkt op: 16 dec. 2020
Indien je het slachtoffer bent geworden van fraude op het internet is het vooral belangrijk om kalm te blijven. Bijna elke vorm van fraude is verzekerd door je financiële instelling en je persoonlijke risico is beperkt. Je dient je zeker ook niet te schamen. Bijna iedereen zal er ooit mee in aanraking komen. Fraudeurs worden ook steeds inventiever en pogingen om fraude te plegen zijn steeds moeilijker te herkennen.
Hierbij enkele voorbeelden:

Phising
Een veel voorkomende vorm van fraude is phishing. Hierbij is iemand erin geslaagd om je bankgegevens te verkrijgen door misleiding.
Indien je hiervan het slachtoffer bent geworden is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je bank. De meeste banken hebben een hotline waar je 24/7 terecht kan met problemen. Indien je denkt dat je bankkaart gekopieerd is, dan moet je zeker Cardstop bellen op 070 344 344. We raden je ook aan om zo snel mogelijk bij de lokale politie een PV te laten opstellen.
Fraude bij online aankopen
Soms is de fraude gericht op mensen die online aankopen doen. Een veel voorkomende praktijk is dat je een product aankoopt en nooit het gekochte product ontvangt.
Indien de aankoop gebeurd is met je debet- of kredietkaart kan je de transactie steeds betwisten via http://www.mijnkaart.be. Je dient enkel een online formulier in te vullen. Hou wel alle transactiegegevens bij de hand.
Indien je gebruik maakt van PayPal kan je via de website je terugbetaling aanvragen. De dekking van Paypal gaat evenwel verder, aangezien ze zelfs tussenkomen indien het ontvangen product afwijkt van wat besteld was. Ook de verzendkosten worden in sommige gevallen terugbetaald.
Indien je een product niet ontvangt en tevens merkt dat de handelaar niet reageert of niet meer te vinden is, dan raden wij aan om ook je kaart te laten blokkeren en contact op te nemen met je financiële instelling.
Brushing
Een nieuwe vorm van fraude is brushing. Hierbij ontvang je pakketjes van een onbekende afzender zonder dat je hierom gevraagd hebt en zonder deze te moeten betalen. In sommige gevallen gaat het om beginnende bedrijven in China die een bepaalde hoeveelheid producten moeten exporteren om op de steun van investeerders te kunnen rekenen. Je dient hiervoor niets te ondernemen, tenzij je het storend vind. In dat geval kan je de politie verwittigen.
Een andere reden waarom aan brushing gedaan wordt is om valse recensies in jouw naam te kunnen plaatsen op websites die het product verkopen. Aangezien het product naar je verzonden is bent je volgens de aanbieder een geverifieerde koper. Deze praktijk is heel schadelijk omdat het over identiteitsfraude gaat. Wij raden in dat geval aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de beheerder van de website en een PV te laten opstellen bij de politie.
We hopen uiteraard dat je nooit het slachtoffer wordt van dit soort praktijken, maar indien je er toch mee geconfronteerd wordt kan je ons steeds contacteren voor meer informatie. Voor onze klanten voorzien we gratis support in het geval ze het slachtoffer worden van online fraude.
Volg ook zeker onze pagina om op de hoogte te blijven van onze aankomende opleiding "Veilig Op Het Internet" zodat ook jij pogingen tot fraude sneller kan herkennen.