top of page
  • Foto van schrijverChloé Van Boven

Sociale media en Auteursrecht en portretrecht: wat je zeker moet weten

Bijgewerkt op: 15 dec. 2020Auteursrecht

Op elke foto, afbeelding, video, muziekopname, tekening ... staat auteursrecht. Dit betekent dat je dus niet zomaar een afbeelding of foto van het Internet mag halen en deze posten op jouw social mediakanalen zonder toestemming van de auteur.


Portretrecht

Naast auteursrecht is het ook belangrijk rekening te houden met portretrecht. Portretrecht houdt in dat personen die op een foto staan ook telkens toestemming dienen te geven om de foto te publiceren, tenzij de persoon onherkenbaar is of de foto in een publieke ruimte (een winkelstraat bijvoorbeeld) genomen werd.


Foto's of afbeeldingen die je zelf hebt gemaakt, zijn geen probleem, indien er rekening gehouden wordt met portretrecht en andere zaken die onder het intellectueel eigendomsrecht kunnen vallen (merken en logo’s, kunst, architectuur, ...).

TIP: Er bestaan ook databases waar je foto's, afbeeldingen, muziek, video's en andere content zonder auteursrechten kan downloaden en gebruiken. Bij AM-to-PM Belgium maken we vaak gebruik van de foto's in Adobe Spark of Unsplash. Belangrijk is wel altijd aandachtig de voorwaarden te lezen.

#socialmediatip #auteursrecht #portretrecht

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page