top of page
  • Foto van schrijverIdris Van Nuffel

Kinderen niet toegelatenJe speelt graag op veilig en je stelt leeftijdsbeperkingen in op je Facebookpagina? Goed gedaan! Alhoewel: weet je dat er achter de leeftijds- en locatiebeperkingen van je Facebookpagina meer schuil gaat dan enkel het beperken van je zichtbaarheid voor een specifieke doelgroep? Hierbij krijg je een overzicht van de voor- en nadelen en enkele tips.


Waarom de leeftijd of de locatie beperken? Facebook biedt je de mogelijkheid om de leeftijd te beperken om zo de doelgroep van je pagina specifiek te definiëren en mogelijke ongenode gasten te weren. Indien je pagina enkel handelt over zaken die voor kinderen niet toegelaten zijn, dan kan dit wel een oplossing zijn. Zeker wanneer je pagina niet als doel heeft om via Facebook of Google klanten aan te trekken, maar daarover later meer.

Ook de locatie kan een rol spelen. Wanneer je in meerdere landen actief bent, maar bepaalde landen om contractuele, commerciële of zelfs politieke redenen wil uitsluiten, dan kan een beperking op basis van locatie soelaas bieden.

Hoe activeren? Om te activeren ga je naar https://www.facebook.com/"jouwpagina"/settings/

In de rubriek "Landbeperkingen" kan je kiezen welke landen je pagina kunnen zien, of welke landen je pagina niet kunnen zien.

In de rubriek "Leeftijdsbeperkingen" kan je de volgende categorieën selecteren:

  • Iedereen (13+)

  • Personen van 17 jaar en ouder

  • Personen van 18 jaar en ouder

  • Personen van 19 jaar en ouder

  • Personen van 21 jaar en ouder

  • Alcohol-Gerelateerd


Wat zijn de nadelen?

Het grote nadeel van leeftijds en/of locatiebeperking zit hem in de zoekfuncties. Wie zijn paginabereik beperkt, zal niet of nauwelijks tevoorschijn komen in de zoekresultaten. Dit geldt zowel voor de Facebook als Google zoekresultaten en is onafhankelijk van de leeftijd of locatie van de zoeker. Je bent dus volledig afhankelijk van andere bronnen, zoals je website of je Google Business pagina. Aangezien je Facebook pagina een belangrijke rol kan spelen in je online reputatie en mee je SEO (Search Engine Optimisation) kan helpen opbouwen, is het natuurlijk wenselijk om steeds zichtbaar te zijn in alle zoekresultaten.

Wie zijn paginabereik beperkt, zal niet of nauwelijks tevoorschijn komen in de zoekresultaten.

Hoe los je dit op? Via de desktop versie van Facebook bestaat er een mogelijkheid om de leeftijd of de regio te beperken op het niveau van een specifieke post. Dit laat je toe om voor niet-leeftijds- of regiogebonden posts de doelgroep op "Openbaar" te laten staan en voor de anderen een specifieke doelgroep te selecteren.

Hoe activeren? Je gaat naar https://www.facebook.com/"jouwpagina"/settings/ In de rubriek "Doelgroep voor nieuwsoverzicht en zichtbaarheid van berichten" vink je "Opties voor publiekselectie in nieuwsoverzicht en zichtbaarheid van berichten toestaan voor deze pagina." aan.

Hoe gebruiken? Deze instelling kan je momenteel enkel gebruiken via de desktop omgeving. Bij het aanmaken van een post kan je nu op de klop "Openbaar" klikken. Hier kan je nu "Beperkte doelgroep" selecteren, waarna je de keuze per leeftijd en per regio kan ingeven. Nu kan je zonder zorgen je Facebook pagina zonder beperkingen online laten staan en zal je pagina ook steeds zichtbaar zijn in de zoekresultaten. Hou er wel rekening mee dat je pagina pas na 1 a 7 werkdagen zichtbaar zal worden in search engines zoals Google. Heb je vragen over dit of zit je met een ander probleem? Aarzel dan niet om me te contacteren.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page