top of page
  • Foto van schrijverChloé Van Boven

Instagram stapt af van het weergeven van de likesEen hele tijd terug berichtte we op onze social mediakanalen dat Instagram zou willen afstappen van het weergeven van het aantal likes op een post. Instagram is immers van mening dat het aantal likes geen postieve meerwaarde heeft. Integendeel, mensen zijn te gefixeerd geworden op likes. Vooral jongeren zouden hier kwetsbaar voor zijn en hun eigenwaarde laten afhangen van het aantal likes. Instagram hoopt op deze manier stress en sociale vergelijking weg te nemen.


Enkele maanden geleden startte Instagram met testprojecten in Canada, Japan en Australië. Recentelijk kwam daar de VS bij. Sinds eind vorige week loopt de test wereldwijd en dus ook in ons land. Deze test houdt in dat enkele door Instagram uitgekozen personen het aantal likes op posts in hun feed niet meer te zien krijgen. De likes op hun eigen posts krijgen ze wel nog te zien.

Enerzijds vind ik het idee achter deze beslissing te begrijpen, gezien dit kadert in een veiliger Internet waar iedereen zichzelf kan zijn en zich goed voelt, waar niemand zich slecht hoeft te voelen of buitengesloten. Anderzijds stel ik me de vraag of we jongeren niet eerder weerbaarder moeten maken voor dit soort gevoelens, dan wel ze volledig af te schermen.

Op Twitter is er ook een hele discussie losgebarsten. Vooral accounts met veel volgers vrezen dat ze door deze maatregel gaan inboeten op engagement op hun posts. De testen in Canada, Japan, Australië en de VS doen echter vermoeden van niet en werden positief onthaald.

Wat denken jullie? Laat het ons weten via de comments.

#Instagram #Socialmedianews #Instagramnews #woensdagw

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page