top of page
  • Foto van schrijverChloé Van Boven

Het Laatste Nieuws Uit Social Media Land

Bijgewerkt op: 16 dec. 2020

Sociale Media staan niet stil. Ze vinden zichzelf constant heruit om de concurrentie te kunnen aangaan. Dagelijks komen er dan ook nieuwe ontwikkelingen en features bij, wat het niet altijd gemakkelijk maakt bij te blijven als zelfstandige. Immers je hebt ook nog andere en belangrijkere zaken te doen en jouw tijd is beperkt. Gelukkig kan je erop vertrouwen dat AM-to-PM Belgium dit voor jou opvolgt.  Op regelmatige tijdstippen zullen wij jullie via deze weg dan ook van de belangrijkste en interessantste ontwikkelingen op de hoogte houden.


Het Laatste Nieuws Uit Social Media Land

De voorbije dagen is er heel wat gebeurd in social medialandschap. We merkten niet enkel nieuwe features op bij bestaande kanalen, maar er is ook een heel ander kanaal dat nu naar de voorgrond treed.


Triller

Kennen jullie Triller al? Triller is een social media platform waar je ook video’s op kan delen. De app bestaat al sinds 2015, maar wordt nu pas onder de aandacht gebracht gezien de problemen waar muziek- en videoapp Tik Tok mee geconfronteerd wordt. Tik Tok werd verbannen in Indië en ook Australië en de VS willen de app bannen. Ondertussen heeft Triller al 65 miljoen actieve gebruikers per maand. In tegenstelling tot Tik Tok heeft Thriller ook een iets ouder publiek (Metrotime, 2020).


Triller

Facebook Inc:


Facebook

Facebook betalingen

Facebook voegde de mogelijkheid toe om betalingen te ontvangen aan evenementen. Ze doen dit om kleine bedrijfjes, mediamakers en opleiders verder te steunen in deze gezondheidscrisis die ook een sterke economische impact kent (Fidji, 2020).   Wanneer je live gaat op Facebook kan je als pagina-eigenaar dus alles beheren vanuit één platform. Facebook (Fidji, 2020) stelt zelf dat: “Now Page owners can create an online event, set a price, promote the event, collect payment and host the event, all in one place.” Wil je hier gebruik van kunnen maken, dan dient je pagina wel aan heel wat voorwaarden te voldoen. Zo moet het bijvoorbeeld al een pagina zijn met meer dan 10 000 volgers en een zeer hoog bereik hebben.

Facebook groepen statistieken

Facebook kondigde ook aan dat er statistieken voor groepen gaan komen. Dit om je meer inzicht te geven in hoe mensen interageren met jouw posts in groepen en dit ten opzichte van de actieve leden. Deze optie wordt de komende maanden verder getest bij een beperkt aantal groepen (Hutchinson, 2020), dus wees niet ongerust als je dit bij jouw groepen nog niet ziet.
Facebook groepen statistieken

Het gebruik van hashtags op Facebook leverde in vergelijking met Instagram niet zo heel veel op voor jouw bereik. Maar Facebook lijkt het gebruik van Hashtags nu ook te gaan promoten. Wanneer je een nieuw bericht aanmaakt krijg je nu ook deze melding:


Instagram

Instagram lanceerde recent Reels. Met Reels kan je korte entertainende video’s maken en bewerken van een 15tal seconden op Instagram en er audio en effecten aan toevoegen. Je kan je reels delen met je Instagram-volgers en indien je een openbaar account hebt, kan je het ook delen met een breder publiek via de explore-tab (Instagram, 2020). Instagram verloor heel veel volgers aan concurrent en videoplatform Tik Tok. Door deze lancering hoopt het gebruikers toch terug te trekken naar Instagram. In een komende blogpost gaan we dieper in op hoe je een reels kan creëren.


Instagram reels

Ook Facebook zelf test met dit type van video-content in Indië. Tik-Tok werd een 8tal weken geleden geband in Indië, waarop Reels in Indië werd geïntroduceerd. Maar vermits Instagram daar niet zo populair is als Facebook, bieden ze de mogelijkheid nu ook aan op het platform Facebook . Facebook maakt het Tik Tok dus niet gemakkelijk zijn populariteit daar te behouden, als de ban op chinese apps ooit al wordt opgegeven (Hutchinson, 2020).

YouTube heeft dan weer de nieuwe feature “short video’s” in Indië gelanceerd (Hutchinson, 2020) . Het is duidelijk dat de Indische markt belangrijk is voor de verschillende spelers.


Nieuwe lettertypes in Insta Stories:

Hiernaast heb je nu ook een ruimere keuze aan lettertypes om te gebruiken in jouw Instagram Stories (Pijs, 2020).


Instagram lettertypes

Facebook Messenger

De app Facebook Messenger heeft ook een aantal nieuwigheden ingevoerd. Zo kan je nu een plug-in van Messenger toe voegen aan je website (Li, 2020). Hoewel de plug-in van Messenger helemaal gratis is, dien je er wel rekening mee te houden dat een integratie van deze plug-in bij sommige providers wel betalend is. Een tweede interessante wijziging die Messenger doorvoerde is dat je nu ook de mogelijkheid krijgt om je scherm te delen via de mobiele app (Jonkers 2020). Messenger wordt hierdoor ook een interessant kanaal om in het achterhoofd te houden voor jouw volgende videogesprek met jouw klant of team. Maar ook gewoon jouw vakantiekiekjes met je beste vriend(in) delen in deze moeilijke tijden behoort tot de mogelijkheid. Voorlopig is het wel nog beperkt tot een gesprek met maximum 16 deelnemers wanneer je een chatroom aanmaakt via Messenger Rooms of maximum 8 personen als je een groep aanmaakt binnen Messenger zelf. Op desktop bestond deze functie al (Jonkers, 2020). Een ander nieuwtje is dat je vanuit Messenger Rooms nu ook live kan gaan op Facebook. Is de videocall die je doet in rooms dus interessant voor anderen uit je netwerk kan je hen dus via Facebook live ook bereiken en mee betrekken. Het voordeel om live te gaan vanuit Messenger Rooms is dat je live kan gaan met wel 50 personen (Stoy, 2020).


Messenger rooms

WhatsApp

Ook WhatsApp introduceerde nieuwigheden. Zo kunnen jouw (potentiële) klanten vanaf nu gemakkelijker in contact komen met jouw bedrijf via een QR-code. Vroeger dienden ze het telefoonnummer van elk bedrijf waarmee ze willen communiceren één voor één toe te voegen aan hun contacten, maar nu hoeven ze simpelweg nog te scannen (WhatsApp, 2020).


WhatsApp QR

Wil jij ook een WhatsApp QR-code voor jouw bedrijf ontwerpen, dan kan je het stappenplan hier volgen: https://faq.whatsapp.com/general/account-and-profile/about-whatsapp-qr-code-for-businesses (WhatsApp, 2020).

Ook interessant voor jouw bedrijf is dat je nu ook een catalogus kan toevoegen aan je WhatsApp account waar je je producten of diensten kan tonen. Die catalogus kan dan ook gedeeld worden op andere platformen (Facebook, Instagram, maar ook op platformen waar Facebook niet de eigenaar van is) (WhatsApp, 2020).

De Messenger Rooms waarvan hierboven sprake, heb je ook op de Desktop versie van WhatsApp.


TikTok

Je kan vanaf nu tekst toevoegen aan de thumbnail van je TikTok- video, zo kan je je volgers al iets meer zeggen over je video (Pijs, 2020).


TikTok Thumbnail tekst

Twitter

Je kan op Twitter er nu voor kiezen wie mag antwoorden op jouw tweets. Twitter heeft dit na een testfase die reeds in mei startte uitgerold. Ze hopen hierdoor dat mensen meer betekenisvollere gesprekken te kunnen voeren door ongewilde (negatieve) comments uit te sluiten (Xie, 2020).


Twitter blokkeren

Ziezo, afgelopen maand is er heel wat gebeurd in Social Media land, maar jij bent weer helemaal mee.

Als je zelf ook nog nieuwigheden hebt ontdekt laat het ons zeker weten.

Bronnen

Hutchinson, Audrey. “Messenger Rooms is now available via WhatsApp on desktop”. Social Media Today, 2020. Web. 3 augustus 2020. https://www.socialmediatoday.com/news/messenger-rooms-is-now-available-via-whatsapp-on-desktop/582824/?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=Issue:%202020-08-04%20Social%20Media%20Today%20Newsletter%20%5Bissue:28878%5D&utm_term=Social%20Media%20Today.

Hutchinson, Audrey.  “Facebook promotes the use of hashtags on post but will it improve post reach?”. Social Media Today, 2020. Web. 6 augustus 2020.  https://www.socialmediatoday.com/news/facebook-promotes-the-use-of-hashtags-on-posts-but-will-it-improve-post-r/583094/?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20Weekly%20Roundup:%20Social%20Media%20Today%2008-08-2020&utm_term=Social%20Media%20Today%20Weekender.

Hutchinson, Audrey. “Facebook Is Testing New Post-Level Analytics for Groups”. Social Media Today, 2020. Web. 13 augustus 2020. https://www.socialmediatoday.com/news/facebooks-testing-new-post-level-analytics-for-groups/583516/?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=Issue:%202020-08-14%20Social%20Media%20Today%20Newsletter%20%5Bissue:29108%5D&utm_term=Social%20Media%20Today.

Hutchinson, Audrey. “Facebook Tests TikTok-Like Short-Form Video Feed in its Main App with Indian Users”. Social Media Today, 2020. Web, 16 augustus 2020.  https://www.socialmediatoday.com/news/facebook-tests-tiktok-like-short-form-video-feed-in-its-main-app-with-india/583592/.

Instagram. “Introducing Instagram Reels”. Instagram, 2020. Web. 5 augustus 2020. https://about.instagram.com/blog/announcements/introducing-instagram-reels-announcement.  

Jonkers, Jens; “Facebook Messenger voorziet functie om scherm te delen in mobiele app”. Techpulse, 2020. Web, 17 juli 2020.  https://techpulse.be/nieuws/293566/facebook-messenger-voorziet-functie-om-scherm-te-delen-in-mobiele-app/?utm_source=newsletter&utm_medium=daily&spMailingID=17600168&spUserID=NTA2OTc5OTkzNTAyS0&spJobID=1921438416&spReportId=MTkyMTQzODQxNgS2.

Li, Jenny. “Messenger Enhances Chat Plugin to Help Businesses Reach Even More Customers”. Messenger, 2020. Web. 4 augustus 2020.  https://messengernews.fb.com/2020/08/04/messenger-enhances-chat-plugin-to-help-businesses-reach-even-more-customers/.

Metrotime. “Neemt deze app de plaats in van TikTok?”. Metrotime, 2020. Web. 3 augustus 2020. https://nl.metrotime.be/2020/08/03/must-read/neemt-deze-app-de-plaats-in-van-tiktok/ , 3 augustus 2020. 

Pijs, Tara. “Social update, het nieuws dat je deze week niet mag missen”, Coosto, 2020. Web. 17 augustus 2020. https://www.coosto.com/nl/blogs/social-update-het-nieuws-dat-je-deze-week-niet-mag-missen?utm_medium=email&utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=nl%20-%20combi%20-%20awareness&utm_content=blog&utm_term=socialupdate .

Simo, Fidji. “Paid online events for small business recovery”. Facebook, 2020. WEB. 14 augustus 2020. https://about.fb.com/news/2020/08/paid-online-events/

Stoy, Yasmine. “A new way to go live on Facebook from messenger rooms”. Messenger, 2020. Web. 23 juli 2020.  https://messengernews.fb.com/2020/07/23/a-new-way-to-go-live-on-facebook-from-messenger-rooms/.

WhatsApp. “Connect with businesses on WhatsApp”. Facebook, 2020. Web. 9 juli 2020.  https://about.fb.com/news/2020/07/connect-with-businesses-on-whatsapp/.

Xie, Suzanne. “New Conversation settings, coming to a tweet near you”. Twitter, 2020. Web. 11 augustus 2020.  https://blog.twitter.com/en_us/topics/product/2020/new-conversation-settings-coming-to-a-tweet-near-you.html.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page